Mulighetene for å bruke ting om igjen er mange! Syns du det er slitsomt å hanskes med klingfilmen som setter seg fast i seg selv når du skal pakke inn matrestene på tallerkenen? Det finnes det en gjenbrukbar løsning på: Silikonlokk eller bivoksark. Blir det litt vel mange plastposer med hjem fra butikken? Lær deg å sy ditt eget, gjenbrukbare handlenett i Askim 19. oktober.
Dette med å bruke ting om igjen er noe man kan gjøre både i det små i hverdagen sin med termokrus eller tøyservietter, i det litt større ved å kompostere eller lage plantenæring, under oppussing av boliger ved ombruk av gulv eller ved å kjøre på og bruke et helt hus om igjen. Også i denne ukens tema er det mange små eller store grep du kan gjøre om du ønsker det.
Denne uka har vi tre arrangementer knyttet til dette med å bruke om igjen! Du kan lære deg å sy gjenbrukbare handlenett i Askim, gå på minikurs i å lage jordfabrikker i hagen din på Skjønhaug og høre foredrag om husflytting i Eidsberg.
- Ta en titt på vanene dine og se om det er noe du bruker og kaster mye som finnes i en gjenbrukbar versjon. Kjøper du for eksempel ofte med deg ta-med-kaffe på kafe er det mulig å få kaffen fylt opp i din egne gjenbrukbare kopp. Nedenfor ser du en liste over ting som kan brukes igjen og igjen.
- Gjenbruk emballasje når du sender ting i posten. Alt fra frokostblandingskartonger til alle slags poser kan brukes for å sende pakker. Andre eksempler er: silkepapir og bølgepapp, esker, aviser og magasiner, konvolutter og bobleplast.
- Lag gjenbrukbare produkter som for eksempel tøyservietter, kaffefilter eller bolletrekk og gi i gave.
- Har du tenkt på muligheten for å bruke tøybleier? Det er mange gode grunner til å velge tøybleier. En engangsbleie bruker ca 500 år på å bli brutt helt ned. Tøybleier kan brukes til flere barn, og de kan selges til andre. Tøybleier skal tåle cirka tre bleieperioder før de må byttes ut, men de kan fint vare lengre enn det også. Tøybleier er skånsomt for huden, og barna får mindre bleieutslett, infeksjoner o.l. I tillegg har flere opplevd at barna slutter tidligere med bleier om de bruker tøybleier. I Indre Østfold-regionen er det en tilskuddsordning til kjøp av tøybleier for innbyggerne i Indre Østfold, Marker, Skiptvet og Rakkestad kommuner.
- Hva med å teste ut menstruse, tøybind, truseinnlegg i tøy eller menskopp? I løpet av livet bruker hver kvinne omtrent 11 900 bind, tamponger eller truseinnlegg og det tar dem ca. 450 år å brytes ned. Det er et mylder av muligheter tilgjengelig på markedet og her gjelder de samme prinsippene som med bleier. Menstruser, tøybind og truseinnlegg i tøy kan brukes om og om igjen, og er mer skånsomt mot huden.
- Har du hage? Sjekk ut ulike komposteringsmetoder og lag din egen hagejord!
- Visste du at du kan lage din egen plantenæring av matrestene dine gjennom bokashi og andre metoder? Lån ei bok fra biblioteket eller søk opp på nettet for å lære mer.
- Hvis du skal pusse opp boligen din er det mye penger å spare i å ombruke byggematerialer slik som gulv, fyllmasser eller innerdører.
Eksempler på ting du kan bruke om igjen:
- Termokrus til kaffe/te i farta
- Drikkeflaske
- Matboks
- Reiseflasker til sminke og hårpleie
- Silikonposer/gjenbrukbare poser til mat (fryseposer og kjøleskapsposer)
- Frukt- og grønt-poser i tekstil til handleturen
- Bivoksark til å pakke inn mat i
- Handlenett/bruk handleposene om igjen
- Tøybleier
- Menstruser/tøybind/truseinnlegg/menskopp
- Syltetøyglass/pastasausglass m.m. til matoppbevaring
- Ispinneformer/isformer i stål eller silikon
- Bolletrekk i silikon eller tøy
- Sugerør i stål eller silikon
- Vaskbare bomullspads til å fjerne sminke med
- Gjenbrukbar Q-tips
- Isbiter i for eksempel rustfritt stål
- Ammeskjold eller ammeinnlegg
- Gjenbrukbar kaffesokk/kaffefilter i tekstil eller rustfritt stål
- Gjenbrukbar tepose
- Våtservietter
- Klemmeposer til småbarn
- Tøyservietter
- Tørkepapir (gamle håndklær, vaskekluter, klesplagg du klipper opp)
- Refillbar emballasje til hudkrem, deodorant, parfyme med mer
- Byggematerialer
- Møbler og interiør
- Matrester og hageavfall kan komposteres til jord eller forvandles til plantenæring
Hvor får du tak i det?
- Du kan sy eller lage det selv av ting du har hjemme eller finner på bruktmarkedet
- Markedsplasser på nett
- Netthandelsbutikker som fører gjenbruksvarer
- Butikker i nærområdet ditt
- Loppemarkeder
- Bruktbutikker
- Netthandler
- Grupper i sosiale medier
- Familie/venner/naboer
Mitt grønne bidrag
💚Har du lyst til å leve litt mer klimavennlig i hverdagen, men trenger noen tips til hvor du kan starte? Da kan høstkampanjen "Mitt grønne bidrag" passe for deg!
🌍Hver uke i ti uker vil vi gi deg tips til små grep du kan gjøre i hverdagen for å bidra til en litt mer klimavennlig verden. Temaene spenner fra matredding til hvordan du kan reparere og gjenbruke klær og ting.
📆Kampanjen starter 28. august og er et samarbeid med Indre Østfold, Marker, Rakkestad og Skiptvet kommuner.
👉Det vil komme flere gratis arrangementer du kan delta på.
Prosjektet har mottatt støtte fra Viken fylkeskommune gjennom Klima Viken.